Ενότητα 2 : Τρόποι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων


Σε αυτή την ενότητα, θα μάθουμε πώς να προστατεύουμε τις προσωπικές μας πληροφορίες όταν χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο. Θα μιλήσουμε για το πώς να φτιάχνουμε δύσκολους κωδικούς, πώς να ρυθμίζουμε τις εφαρμογές και τα παιχνίδια που χρησιμοποιούμε και ποιες πληροφορίες είναι καλό να μην μοιραζόμαστε με άλλους. Θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε τους κινδύνους και να προστατεύουμε τον εαυτό μας όταν είμαστε online.

Ισχυροί Κωδικοί Πρόσβασης

Video - Εξηγείται γιατί οι κωδικοί πρόσβασης είναι σαν "κλειδιά" που προστατεύουν τους λογαριασμούς μας. Δίνονται παραδείγματα καλών και κακών κωδικών πρόσβασης. Εμφανίζεται ένα online password strength test, ώστε να δοκιμάσετε  τη  "δύναμη" των κωδικών σας. Τέλος, προτείνεται ένας κανόνας που θα σας βοηθήσει, όπως το να χρησιμοποιείτε  την πρώτη λέξη από 3 αγαπημένα σας πράγματα και να τα συνδυάζετε με αριθμούς ή σύμβολα.

Άδεια: Creative Commons Αναφοράς Προέλευσης/ Δημιουργού (CC BY).

 

Συζήτηση

Ασφαλείς Ρυθμίσεις

Πολλές ιστοσελίδες και εφαρμογές έχουν "ρυθμίσεις" που μας βοηθούν να διαλέγουμε ποιος μπορεί να βλέπει τις πληροφορίες μας. Είναι σαν να έχουμε ένα κουμπί που λέει: "Αυτό είναι μόνο για τους φίλους μου" ή "Αυτό είναι για όλους!".

Για παράδειγμα:

  • Στα social media (όπως το Facebook, το Instagram και το TikTok) μπορούμε να διαλέξουμε ποιος βλέπει τις φωτογραφίες και τα βίντεο που ανεβάζουμε.

  • Στο κινητό μας τηλέφωνο μπορούμε να διαλέξουμε αν οι εφαρμογές ξέρουν πού βρισκόμαστε.

Είναι σημαντικό να κοιτάμε αυτές τις ρυθμίσεις και να τις φτιάχνουμε όπως μας αρέσει, για να είμαστε σίγουροι ότι μόνο οι άνθρωποι που θέλουμε βλέπουν τις πληροφορίες μας.

3. Προσοχή στις Πληροφορίες που Μοιραζόμαστε

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις πληροφορίες που δίνουμε στο Διαδίκτυο. Δεν πρέπει ποτέ να λέμε σε ξένους το όνομά μας, τη διεύθυνσή μας, το τηλέφωνό μας ή φωτογραφίες που δείχνουν πού μένουμε.

Θυμηθείτε τον κανόνα:

  • Ποτέ δεν μιλάμε με ξένους στο Διαδίκτυο.

  • Αν κάποιος μας ρωτήσει προσωπικά δεδομένα, πάντα μιλάμε με τους γονείς μας ή έναν δάσκαλο.

Ασύγχρονες δραστηριότητες:

  • Προβολή του βίντεο Visme ( και όμοιων βίντεο) από τα παιδιά στο σπίτι.
  • Συζήτηση με τους γονείς για τις ρυθμίσεις απορρήτου και τις πληροφορίες που μοιράζονται.