5η Ενότητα: Λίγα λόγια για τους αλγόριθμους...και όχι μόνο...

Στην τελευταία ενότητα του προγράμματος θα εξετάσουμε τους αλγόριθμους και πώς επηρεάζουν την παρουσία μας στο διαδίκτυο.

Και τώρα που το πρόγραμμα αυτό φτάνει στο τέλος του, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους και όλες τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες, εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες και φυσικά τους γονείς.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε να βγαίνουμε από αυτό το πρόγραμμα όλοι και όλες μας με περισσότερες γνώσεις κι εμπειρίες, αλλά και πιο συνειδητοποιημένοι χρήστες του διαδικτύου. Και φυσικά ελπίζουμε το μεγαλύτερο κέρδος να το έχουν αποκομίσει τα παιδιά μας, οι νέοι ψηφιακοί πολίτες.

Και μην ξεχνάτε, παιδιά! Περιμένουν δώρα - έκπληξη όσους και όσες από σας ολοκληρώσετε με επιτυχία και ταχύτητα τα κουίζ και τις δραστηριότητες!

Πόσο καλά σε γνωρίζουν οι αλγόριθμοι;

Παρουσίαση για τη σημασία των αλγορίθμων

Αλγόριθμοι Παρουσίαση με δραστηριότητες
How social media algorithms create echo chambers - Πώς οι αλγόριθμοι των κοινωνικών μέσων δημιουργούν ηχώ-θαλάμους;

Βίντεο για εφήβους που εξηγεί πώς οι αλγόριθμοι των κοινωνικών μέσων δικτύωσης δημιουργούν "ηχω-θαλάμους". Οι ηχώ-θαλάμοι είναι περιβάλλοντα όπου τα άτομα εκτίθενται μόνο σε πληροφορίες και απόψεις που συμφωνούν με τις δικές τους. Αυτό συμβαίνει συχνά στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπου οι αλγόριθμοι επιλέγουν να εμφανίζουν περιεχόμενο που πιθανότατα θα αρέσει στους χρήστες, βασισμένοι στις προηγούμενες προτιμήσεις τους και στη συμπεριφορά τους. Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μια παραμορφωμένη αντίληψη της πραγματικότητας, καθώς οι χρήστες δεν εκτίθενται σε αντίθετες απόψεις ή πληροφορίες, ενισχύοντας έτσι τις ήδη υπάρχουσες πεποιθήσεις τους και μειώνοντας την ικανότητά τους να κρίνουν αντικειμενικά. Οι ηχώ-θαλάμοι μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία πόλωσης και να ενισχύσουν την παραπληροφόρηση.

Κουίζ για μεγάλους λύτες

Και για το τέλος ένα επαναληπτικό κουίζ για μικρούς και μεγάλους!

Καλή επιτυχία!