Τα είδη της μουσικής

Πηνελόπη Πανταζή

Περιγραφή

Πρόκειται για ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο της μουσικής, μια εξερεύνηση στα ποικίλα μουσικά είδη που περιβάλλουν κάθε στιγμή της ζωής μας! 

Οι στόχοι του μαθήματος είναι:

1) Οι μαθητές να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να διακρίνουν τα διαφορετικά είδη μουσικής.

2) Να γνωρίζουν βασικά στοιχεία ύφους και δομής που χαρακτηρίζουν κάθε μουσικό είδος.

3) Να είναι σε θέση να αναφερθούν σε σημαντικούς εκπροσώπους από κάθε μουσικό είδος. 

4) Να γνωρίζουν τα βασικά μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται σε κάθε είδος.

5) Να μπορούν να αναγνωρίζουν, να σχηματίζουν και να εκτελούν ρυθμούς.

6) Να δημιουργήσουν τα δικά τους μουσικά έργα.

7) Να είναι σε θέση να συνοδεύουν ρυθμικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από καθε μουσικό είδος.

8) Να αναπτύξουν δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης.

9) Να αναπτύξουν θετική στάση σε νέα ακούσματα με τα οποία δεν είναι εξεικοιωμένοι.

10) Να αναζητούν ποιοτικά ακούσματα από κάθε μουσικό είδος. 

Ενότητες

Στην ενότητα αυτή οι στόχοι είναι:

1)  Εξερεύνηση και καταγραφή των μουσικών προτιμήσεων των μαθητών, καθώς και προηγούμενων γνώσεων σχετικών με τη θεματολογία του μαθήματος.

2) Να κατανοήσουν οι μαθητές την έννοια "μουσικά είδη". 

3) Η αφόρμηση των μαθητών ώστε να ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον τους για τις επόμενες ενότητες του μαθήματος.

Δραστηριότητες:

1) Δημοσκόπηση:

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρεις ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις μουσικές σου προτιμήσεις. Μπορείς να το συμπληρώσεις και να δεις τα αποτελέσματα των απαντήσεων των συμμαθητών σου!

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfVktnjUVuOEof8rmzupCJZezcFZQh_LGFrkPo-VY0p9tc5Rw/viewform?usp=sf_link

2) Πληροφορίες:

Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", στην κατηγορία "άρθρα" θα βρεις ένα λήμμα από τη Wikipedia με τίτλο "Μουσικά είδη", στο οποίο περιγράφεται η έννοια "μουσικά είδη" και αναφέρονται μερικά ενδεικτικά παραδείγματα. Όταν το διαβάσεις, μπορείς να προχωρήσεις στις επόμενες δραστηριότητες. 

3) Παραδείγματα:

Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", στην κατηγορία "διασκευές", θα βρεις ενδεικτικά βίντεο μουσικών κομματιών με τις διασκευές τους σε διαφορετικά μουσικά είδη. Μπορείς να τα παρακολουθήσεις.

4) Διερεύνηση προηγούμενων γνώσεων:

Στις ασκήσεις θα βρεις την άσκηση με τίτλο "Αναγνωρίζεις τα μουσικά είδη;". Απάντησε στις ερωτήσεις και δες ποια μουσικά είδη μπορείς να αναγνωρίσεις! 

5) Έρευνα:

Τώρα που πήρες μια ιδέα για την έννοια "μουσικά είδη", μπορείς να μπεις στον παρακάτω σύνδεσμο και να αναρτήσεις ένα μουσικό κομμάτι στην πρωτότυπη εκτέλεσή του και σε μία διασκευή σε διαφορετικό μουσικό είδος. Λεπτομερείς οδηγίες θα βρεις στα "Έγγραφα", με τίτλο "οδηγίες για το padlet":

https://el.padlet.com/popistamou76/8vx6asrhs5cv5km2 

Σε αυτή την ενότητα θα εξερευνήσουμε τα σημαντικότερα είδη μουσικής της Ελλάδας.

Οι στόχοι της ενότητας είναι:

1) Οι μαθητές να είναι σε θέση να διακρίνουν τα ελληνικά μουσικά είδη.

2) Να γνωρίζουν σημαντικούς εκπροσώπους από κάθε μουσικό είδος.

3) Να αναγνωρίζουν τα βασικά μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται σε κάθε είδος μουσικής.

4) Να αναγνωρίζουν, να σχηματίζουν και να εκτελούν τους πιο βασικούς ρυθμούς της ελληνικής μουσικής.

5) Να είναι σε θέση να συνοδέψουν ρυθμικά χαρακτηριστικά παραδείγματα. 

Δραστηριότητες:

1) Πληροφορίες:

α) Η ελληνική μουσική παραγωγή περιλαμβάνει όλα τα είδη. Όμως, υπάρχουν ορισμένα είδη μουσικής τα οποία συναντάμε κυρίως στην Ελλάδα και χαρακτηρίζουν τη χώρα μας. Ο παρακάτω σύνδεσμος θα σε οδηγήσει σε ένα άρθρο, όπου μπορείς να διαβάσεις βασικές πληροφορίες για αυτά. 

http://anokato.gr/%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF/

β) Στην παρακάτω ιστοσελίδα θα βρεις περισσότερες πληροφορίες για την παραδοσιακή μας μουσική, η οποία αποτελεί τη βάση για όλα τα υπόλοιπα μουσικά είδη της Ελλάδας. Για τις ανάγκες του μαθήματος χρειάζεται να διαβάσεις μόνο το εισαγωγικό σημείωμα, αλλά αν θέλεις μπορείς να περιηγηθείς στη σελίδα η οποία περιέχει πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες! 

https://www.musicportal.gr/greek_traditional_music/?lang=el 

2) Παραδείγματα:

Θα κατανοήσεις καλύτερα όσα διάβασες στο άρθρο όταν ακούσεις τα μουσικά παραδείγματα που θα βρεις στους συνδέσμους, στην κατηγορία "Λαϊκό/Ρεμπέτικο/Παραδοσιακό/Έντεχνο/Λαϊκό-ποπ". Ιδιαίτερη σημασία δώσε στο βίντεο με τίτλο " Η εξέλιξη της ελληνικής μουσικής". Μέσα σε μόλις εννέα λεπτά περνά από μπροστά μας η ελληνική μουσική δημιουργία των τελευταίων εκατό και κάτι χρόνων, μέσα από πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα! 

3) Ρυθμοί:

Εκτός από ιδιαίτερα μουσικά είδη, στην Ελλάδα θα συναντήσεις και ιδιαίτερους ρυθμούς που χαρακτηρίζουν τη μουσική μας! Στην παρακάτω διαδραστική παρουσίαση θα γνωρίσεις τους πιο σημαντικούς! 

https://content.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=854067

4) Μουσικά όργανα:

Στην ελληνική μουσική χρησιμοποιείται μεγάλη ποικιλία μουσικών οργάνων. Τα περισσότερα από αυτά τα είχαμε γνωρίσει στη Δ' τάξη! Μπορείς να τα ξαναθυμηθείς και να γνωρίσεις το μπουζούκι και το μπαγλαμά με τη βοήθεια των παρακάτω δραστηριοτήτων! 

α) Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", στην κατηγορία "Μουσικά όργανα της Ελλάδας", θα βρεις βίντεο με τα ελληνικά μουσικά όργανα. Μπορείς να τα ακούσεις για να τα θυμηθείς!

β) Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρεις ένα παιχνίδι! Πρέπει να κατατάξεις τα μουσικά όργανα που βλέπεις στις κατηγορίες που ανήκουν!

https://learningapps.org/watch?v=pk76spmwa21

γ) Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρεις ένα παιχνίδι για να συνδέσεις το κάθε μουσικό όργανο με τον ήχο του! Καλή σου επιτυχία! 

https://learningapps.org/watch?v=pjnftag3k21

5) Γίνε μικρός εξερευνητής!

Στο ιστολόγιο του μαθήματός μας μπορείς να μας προτείνεις ένα ελληνικό μουσικό κομμάτι της επιλογής σου από κάθε μουσικό είδος που γνωρίσαμε! Στον τίτλο γράψε το είδος στο οποίο ανήκει το παράδειγμά σου. Στο σώμα της ανάρτησής σου βάλε το σύνδεσμο του μουσικού παραδείγματος, γράψε τον τίτλο του και, αν υπάρχουν, τα ονόματα των δημιουργών (στίχοι, μουσική, ερμηνεία).

6) Αξιολόγηση:

Στο εργαλείο "Εργασίες" θα βρεις την εργασία με τον τίτλο "Αξιολόγηση δεύτερης ενότητας". Ακολούθησε τις οδηγίες, απάντησε στις ερωτήσεις και... καλή επιτυχία! 

Στην ενότητα αυτή θα εξερευνήσουμε μουσικά είδη με προέλευση κυρίως τις χώρες του Δυτικού κόσμου, τα οποία όμως κυριαρχούν στην παγκόσμια πλέον μουσική δημιουργία. Υπάρχουν πάρα πολλά μουσικά είδη και το καθένα από αυτά διακρίνεται σε υποείδη. Σκοπός της ενότητας είναι η γνωριμία με ορισμένα από τα πιο σημαντικά μουσικά είδη. Στόχοι της ενότητας είναι:

1) Οι μαθητές να γνωρίσουν βασικά στοιχεία ύφους και δομής που χαρακτηρίζουν το κάθε μουσικό είδος και το διακρίνουν από τα υπόλοιπα.

2) Να μπορούν να αναγνωρίσουν τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται σε κάθε μουσικό είδος.

3) Να είναι σε θέση να κατονομάσουν σημαντικούς εκπροσώπους από κάθε μουσικό είδος. 

4) Να είναι σε θέση να συνοδέψουν ρυθμικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Δραστηριότητες:

Α) Rock (Ροκ)

1) Παρουσίαση: 

Στα Έγγραφα θα βρεις μία παρουσίαση σχετικά με τη Rock μουσική. Εκεί υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, δραστηριότητες και μουσικά παραδείγματα! 

2) Περιήγηση:

Ο παρακάτω σύνδεσμος θα σε οδηγήσει σε μία σελίδα όπου θα βρεις την εξέλιξη της Rock μουσικής από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα. Κάνοντας κλικ πάνω σε κάθε υποείδος, θα ακούσεις ένα χαρακτηριστικό μουσικό παράδειγμα. Καλή περιήγηση! 

https://www.concerthotels.com/100-years-of-rock/?fbclid=IwAR2CH4YmrvF5AT9sHEBg_8Tk25QJTMFQS4v7pMECAQDHwJc9NIppxdOL7_8

3) Εργασία:

Στο εργαλείο "Εργασίες", θα βρεις την εργασία σχετικά με τη δομή ενός Rock (Ροκ) τραγουδιού που αναφέρεται στην παρουσίαση για τη Rock (Ροκ) μουσική. Ακολούθησε τις οδηγίες και καλή επιτυχία!

B) Jazz (Τζαζ)

  • Παρουσίαση:

Στα Έγγραφα θα βρεις μια παρουσίαση για τη τζαζ μουσική. Αφού ασχοληθείς με τις πληροφορίες και ακούσεις τα μουσικά παραδείγματα, μπορείς να ανοίξεις το διαδραστικό βίντεο στο τέλος της παρουσίασης και να απαντήσεις στις ερωτήσεις! 

Γ) Reggae (Ρέγκε)

  • Παρουσίαση:

Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", στην κατηγορία "γενικό υλικό μαθήματος", θα βρεις μια παρουσίαση σχετικά με τη reggae μουσική. Εκεί υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, καθώς και δραστηριότητες για να τη γνωρίσεις καλύτερα!

  • Αξιολόγηση:

Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", στην κατηγορία "παιχνίδια-δραστηριότητες", θα βρεις ένα βίντεο με ερωτήσεις πάνω στη reggae μουσική, με τίτλο "Κουίζ για τη reggae". Καλή σου επιτυχία!

Δ) Κλασική μουσική

  • Ηλεκτρονικό βιβλίο:

Στα προηγούμενα έτη έχουμε ήδη μελετήσει αρκετά ζητήματα σχετικά με την κλασική μουσική. Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", στην κατηγορία "γενικό υλικό μαθήματος", θα βρεις ένα ηλεκτρονικό βιβλίο σχετικά με τη συμφωνική ορχήστρα. Περιέχει πολλές πληροφορίες, παιχνίδια και δραστηριότητες για να θυμηθείς όσα έχουμε μάθει μέχρι τώρα! 

E) Γίνε μικρός εξερευνητής!

Στο ιστολόγιο, μπορείς να προσθέσεις ένα παράδειγμα από κάθε μουσικό είδος που γνωρίσαμε σε αυτή την ενότητα! Στον τίτλο γράψε το είδος στο οποίο ανήκει το παράδειγμά σου. Στο σώμα της ανάρτησής σου βάλε το σύνδεσμο του μουσικού παραδείγματος, γράψε τον τίτλο του και, αν υπάρχουν, τα ονόματα των δημιουργών (στίχοι, μουσική, ερμηνεία).

Στ) Αξιολόγηση ενότητας:

Στο εργαλείο "Εργασίες" θα βρεις την εργασία με τίτλο "Αξιολόγηση τρίτης ενότητας". Μπορείς να βρεις τις απαντήσεις; Όταν το συμπληρώσεις κατέθεσέ το στις εργασίες. Καλή επιτυχία! 

Στην ενότητα αυτή θα συνεχίζουμε το ταξίδι μας στα μουσικά είδη με προέλευση κυρίως τις χώρες του Δυτικού κόσμου, τα οποία όμως κυριαρχούν στην παγκόσμια πλέον μουσική δημιουργία.  Στόχοι της ενότητας είναι:

1) Οι μαθητές να γνωρίσουν βασικά στοιχεία ύφους και δομής που χαρακτηρίζουν το κάθε μουσικό είδος και το διακρίνουν από τα υπόλοιπα.

2) Να μπορούν να αναγνωρίσουν τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται σε κάθε μουσικό είδος.

3) Να είναι σε θέση να κατονομάσουν σημαντικούς εκπροσώπους από κάθε μουσικό είδος. 

4) Να είναι σε θέση να συνοδέψουν ρυθμικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

5) Να δημιουργήσουν τα δικά τους μουσικά έργα στο είδος ραπ/χιπ-χοπ.

6) Να προβληματιστούν πάνω στο ζήτημα της αναζήτησης και ακρόασης ποιοτικής μουσικής.

Δραστηριότητες:

A) Pop (Ποπ)

1) Πληροφορίες:

-Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", θα βρείτε το σχετικό λήμμα της Wikipedia με τίτλο "Ποπ μουσική".

-Μια εναλλακτική άποψη για τη σύγχρονη ποπ μουσική. Στο εργαλείο "σύνδεσμοι" θα βρείτε ένα άρθρο με τίτλο "Γιατί η ποπ μουσική γίνεται όλο και χειρότερη". Ποια είναι η δική σας άποψη; Στο εργαλείο "συζητήσεις", μπορείτε να καταθέσετε τη γνώμη σας πάνω στο θέμα! 

2) Ακροάσεις:

Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", στην κατηγορία Pop (Ποπ)/Rap & Hip-Hop..., μπορείτε να βρείτε παραδείγματα της ποπ μουσικής. Καλή σας ακρόαση! 

3) Ρυθμική συνοδεία:

Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", στην κατηγορία "βίντεο ρυθμικής συνοδείας", θα βρείτε το τραγούδι των Stumbellas "Spirits" για να το συνοδέψετε με body percussion! 

Β) Rap & Hip-Hop (Ραπ & Χιπ-Χοπ)

1) Πληροφορίες:

Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", στην κατηγορία "Άρθρα/Λήμματα", θα βρείτε το σχετικό άρθρο από τη Wikipedia για τη Χιπ-χοπ μουσική.

2) Παραδείγματα:

Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", στην κατηγορία "Pop (Ποπ)/Rap & Hip-Hop...", θα βρείτε παραδείγματα από αυτό το μουσικό είδος. Καλή σας ακρόαση!

3) Γίνε δημιουργός!

Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", στην κατηγορία "γενικό υλικό μαθήματος", θα βρεις το σύνδεσμο που θα σε οδηγήσει στην εφαρμογή Ιncredibox. Μπορείς να γράψεις τους δικούς σου στίχους, να ρυθμίσεις τους μουσικούς στα beats που σου αρέσουν και να δημιουργήσεις το δικό σου Hip-Hop τραγούδι! Μπορείς να ηχογραφήσεις το ρυθμό που θα δημιουργήσεις! Αν παρόλα αυτά δεν έχεις έμπνευση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους στίχους από το σχολικό βιβλίο του μαθήματος της Μουσικής της Στ' Δημοτικού, στο κεφάλαιο 1, το οποίο μπορείς να βρεις εδώ:

http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2274/Mousiki_ST-Dimotikou_html-empl/index1.html

Γ) Electro (Ηλεκτρονική μουσική)

1) Πληροφορίες:

-Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", στην κατηγορία "Άρθρα/Λήμματα", θα βρεις ένα άρθρο το οποίο αναφέρει τα βασικά στοιχεία της ηλεκτρονικής μουσικής (ιστορία, είδη, εκπρόσωποι, μέσα παραγωγής της μουσικής, ελληνική σκηνή ηλεκτρονικής μουσικής). 

-Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρεις ένα βίντεο όπου ο γνωστός Γάλλος ηθοποιός Jamel Debbouze βοηθά τον Stromae να συνθέσει ένα νέο κομμάτι ηλεκτρονικής μουσικής! 

https://www.youtube.com/watch?v=BXx-nwPJTNM

2) Παραδείγματα:

Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", στην κατηγορία "Pop (Ποπ)/Rap & Hip-Hop (Ραπ & Χιπ-Χοπ)..." θα βρεις παραδείγματα ηλεκτρονικής μουσικής. Καλή σου ακρόαση! 

Δ) Γίνε μικρός εξερευνητής!

Στο ιστολόγιο μπορείς να προσθέσεις ένα παράδειγμα από κάθε μουσικό είδος που γνωρίσαμε σε αυτή την ενότητα! Στον τίτλο γράψε το είδος στο οποίο ανήκει το παράδειγμά σου. Στο σώμα της ανάρτησής σου βάλε το σύνδεσμο του μουσικού παραδείγματος, γράψε τον τίτλο του και, αν υπάρχουν, τα ονόματα των δημιουργών (στίχοι, μουσική, ερμηνεία).

Ε) Αξιολόγηση τέταρτης ενότητας:

Στο εργαλείο "εργασίες" θα βρεις ένα φύλλο εργασίας με τον τίτλο "Αξιολόγηση τέταρτης ενότητας". Απάντησε στις ερωτήσεις και κατέθεσέ το στις εργασίες. Καλή επιτυχία! 

Στ) Τελική αξιολόγηση:

Στο εργαλείο "ασκήσεις" θα βρεις το τεστ αξιολόγησης του μαθήματος με τίτλο "Τελική αξιολόγηση μαθήματος". Καλή επιτυχία!!! 

Ζ) Αξιολόγηση μαθήματος:

Στο εργαλείο "Κουβεντούλα" θα βρείτε το σχετικό θέμα συζήτησης. Παρακαλείσθε να καταθέσετε την άποψή σας, ώστε το μάθημα να γίνει ακόμη καλύτερο! Σας ευχαριστώ πολύ!

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -