Τέταρτη ενότητα: Pop (Ποπ)/Rap & Hip Hop (Ραπ & Χιπ-Χοπ)/Electro (Ηλεκτρονική)/Τελική αξιολόγηση
από 17/5/21 έως 23/5/21

Στην ενότητα αυτή θα συνεχίζουμε το ταξίδι μας στα μουσικά είδη με προέλευση κυρίως τις χώρες του Δυτικού κόσμου, τα οποία όμως κυριαρχούν στην παγκόσμια πλέον μουσική δημιουργία.  Στόχοι της ενότητας είναι:

1) Οι μαθητές να γνωρίσουν βασικά στοιχεία ύφους και δομής που χαρακτηρίζουν το κάθε μουσικό είδος και το διακρίνουν από τα υπόλοιπα.

2) Να μπορούν να αναγνωρίσουν τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται σε κάθε μουσικό είδος.

3) Να είναι σε θέση να κατονομάσουν σημαντικούς εκπροσώπους από κάθε μουσικό είδος. 

4) Να είναι σε θέση να συνοδέψουν ρυθμικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

5) Να δημιουργήσουν τα δικά τους μουσικά έργα στο είδος ραπ/χιπ-χοπ.

6) Να προβληματιστούν πάνω στο ζήτημα της αναζήτησης και ακρόασης ποιοτικής μουσικής.

Δραστηριότητες:

A) Pop (Ποπ)

1) Πληροφορίες:

-Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", θα βρείτε το σχετικό λήμμα της Wikipedia με τίτλο "Ποπ μουσική".

-Μια εναλλακτική άποψη για τη σύγχρονη ποπ μουσική. Στο εργαλείο "σύνδεσμοι" θα βρείτε ένα άρθρο με τίτλο "Γιατί η ποπ μουσική γίνεται όλο και χειρότερη". Ποια είναι η δική σας άποψη; Στο εργαλείο "συζητήσεις", μπορείτε να καταθέσετε τη γνώμη σας πάνω στο θέμα! 

2) Ακροάσεις:

Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", στην κατηγορία Pop (Ποπ)/Rap & Hip-Hop..., μπορείτε να βρείτε παραδείγματα της ποπ μουσικής. Καλή σας ακρόαση! 

3) Ρυθμική συνοδεία:

Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", στην κατηγορία "βίντεο ρυθμικής συνοδείας", θα βρείτε το τραγούδι των Stumbellas "Spirits" για να το συνοδέψετε με body percussion! 

Β) Rap & Hip-Hop (Ραπ & Χιπ-Χοπ)

1) Πληροφορίες:

Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", στην κατηγορία "Άρθρα/Λήμματα", θα βρείτε το σχετικό άρθρο από τη Wikipedia για τη Χιπ-χοπ μουσική.

2) Παραδείγματα:

Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", στην κατηγορία "Pop (Ποπ)/Rap & Hip-Hop...", θα βρείτε παραδείγματα από αυτό το μουσικό είδος. Καλή σας ακρόαση!

3) Γίνε δημιουργός!

Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", στην κατηγορία "γενικό υλικό μαθήματος", θα βρεις το σύνδεσμο που θα σε οδηγήσει στην εφαρμογή Ιncredibox. Μπορείς να γράψεις τους δικούς σου στίχους, να ρυθμίσεις τους μουσικούς στα beats που σου αρέσουν και να δημιουργήσεις το δικό σου Hip-Hop τραγούδι! Μπορείς να ηχογραφήσεις το ρυθμό που θα δημιουργήσεις! Αν παρόλα αυτά δεν έχεις έμπνευση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τους στίχους από το σχολικό βιβλίο του μαθήματος της Μουσικής της Στ' Δημοτικού, στο κεφάλαιο 1, το οποίο μπορείς να βρεις εδώ:

http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2274/Mousiki_ST-Dimotikou_html-empl/index1.html

Γ) Electro (Ηλεκτρονική μουσική)

1) Πληροφορίες:

-Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", στην κατηγορία "Άρθρα/Λήμματα", θα βρεις ένα άρθρο το οποίο αναφέρει τα βασικά στοιχεία της ηλεκτρονικής μουσικής (ιστορία, είδη, εκπρόσωποι, μέσα παραγωγής της μουσικής, ελληνική σκηνή ηλεκτρονικής μουσικής). 

-Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρεις ένα βίντεο όπου ο γνωστός Γάλλος ηθοποιός Jamel Debbouze βοηθά τον Stromae να συνθέσει ένα νέο κομμάτι ηλεκτρονικής μουσικής! 

https://www.youtube.com/watch?v=BXx-nwPJTNM

2) Παραδείγματα:

Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", στην κατηγορία "Pop (Ποπ)/Rap & Hip-Hop (Ραπ & Χιπ-Χοπ)..." θα βρεις παραδείγματα ηλεκτρονικής μουσικής. Καλή σου ακρόαση! 

Δ) Γίνε μικρός εξερευνητής!

Στο ιστολόγιο μπορείς να προσθέσεις ένα παράδειγμα από κάθε μουσικό είδος που γνωρίσαμε σε αυτή την ενότητα! Στον τίτλο γράψε το είδος στο οποίο ανήκει το παράδειγμά σου. Στο σώμα της ανάρτησής σου βάλε το σύνδεσμο του μουσικού παραδείγματος, γράψε τον τίτλο του και, αν υπάρχουν, τα ονόματα των δημιουργών (στίχοι, μουσική, ερμηνεία).

Ε) Αξιολόγηση τέταρτης ενότητας:

Στο εργαλείο "εργασίες" θα βρεις ένα φύλλο εργασίας με τον τίτλο "Αξιολόγηση τέταρτης ενότητας". Απάντησε στις ερωτήσεις και κατέθεσέ το στις εργασίες. Καλή επιτυχία! 

Στ) Τελική αξιολόγηση:

Στο εργαλείο "ασκήσεις" θα βρεις το τεστ αξιολόγησης του μαθήματος με τίτλο "Τελική αξιολόγηση μαθήματος". Καλή επιτυχία!!! 

Ζ) Αξιολόγηση μαθήματος:

Στο εργαλείο "Κουβεντούλα" θα βρείτε το σχετικό θέμα συζήτησης. Παρακαλείσθε να καταθέσετε την άποψή σας, ώστε το μάθημα να γίνει ακόμη καλύτερο! Σας ευχαριστώ πολύ!