Τρίτη ενότητα- Rock (Ροκ)/Jazz (Τζαζ)/Reggae (Ρέγκε)/Κλασική
από 10/5/21 έως 16/5/21

Στην ενότητα αυτή θα εξερευνήσουμε μουσικά είδη με προέλευση κυρίως τις χώρες του Δυτικού κόσμου, τα οποία όμως κυριαρχούν στην παγκόσμια πλέον μουσική δημιουργία. Υπάρχουν πάρα πολλά μουσικά είδη και το καθένα από αυτά διακρίνεται σε υποείδη. Σκοπός της ενότητας είναι η γνωριμία με ορισμένα από τα πιο σημαντικά μουσικά είδη. Στόχοι της ενότητας είναι:

1) Οι μαθητές να γνωρίσουν βασικά στοιχεία ύφους και δομής που χαρακτηρίζουν το κάθε μουσικό είδος και το διακρίνουν από τα υπόλοιπα.

2) Να μπορούν να αναγνωρίσουν τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται σε κάθε μουσικό είδος.

3) Να είναι σε θέση να κατονομάσουν σημαντικούς εκπροσώπους από κάθε μουσικό είδος. 

4) Να είναι σε θέση να συνοδέψουν ρυθμικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Δραστηριότητες:

Α) Rock (Ροκ)

1) Παρουσίαση: 

Στα Έγγραφα θα βρεις μία παρουσίαση σχετικά με τη Rock μουσική. Εκεί υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, δραστηριότητες και μουσικά παραδείγματα! 

2) Περιήγηση:

Ο παρακάτω σύνδεσμος θα σε οδηγήσει σε μία σελίδα όπου θα βρεις την εξέλιξη της Rock μουσικής από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα. Κάνοντας κλικ πάνω σε κάθε υποείδος, θα ακούσεις ένα χαρακτηριστικό μουσικό παράδειγμα. Καλή περιήγηση! 

https://www.concerthotels.com/100-years-of-rock/?fbclid=IwAR2CH4YmrvF5AT9sHEBg_8Tk25QJTMFQS4v7pMECAQDHwJc9NIppxdOL7_8

3) Εργασία:

Στο εργαλείο "Εργασίες", θα βρεις την εργασία σχετικά με τη δομή ενός Rock (Ροκ) τραγουδιού που αναφέρεται στην παρουσίαση για τη Rock (Ροκ) μουσική. Ακολούθησε τις οδηγίες και καλή επιτυχία!

B) Jazz (Τζαζ)

  • Παρουσίαση:

Στα Έγγραφα θα βρεις μια παρουσίαση για τη τζαζ μουσική. Αφού ασχοληθείς με τις πληροφορίες και ακούσεις τα μουσικά παραδείγματα, μπορείς να ανοίξεις το διαδραστικό βίντεο στο τέλος της παρουσίασης και να απαντήσεις στις ερωτήσεις! 

Γ) Reggae (Ρέγκε)

  • Παρουσίαση:

Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", στην κατηγορία "γενικό υλικό μαθήματος", θα βρεις μια παρουσίαση σχετικά με τη reggae μουσική. Εκεί υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, καθώς και δραστηριότητες για να τη γνωρίσεις καλύτερα!

  • Αξιολόγηση:

Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", στην κατηγορία "παιχνίδια-δραστηριότητες", θα βρεις ένα βίντεο με ερωτήσεις πάνω στη reggae μουσική, με τίτλο "Κουίζ για τη reggae". Καλή σου επιτυχία!

Δ) Κλασική μουσική

  • Ηλεκτρονικό βιβλίο:

Στα προηγούμενα έτη έχουμε ήδη μελετήσει αρκετά ζητήματα σχετικά με την κλασική μουσική. Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", στην κατηγορία "γενικό υλικό μαθήματος", θα βρεις ένα ηλεκτρονικό βιβλίο σχετικά με τη συμφωνική ορχήστρα. Περιέχει πολλές πληροφορίες, παιχνίδια και δραστηριότητες για να θυμηθείς όσα έχουμε μάθει μέχρι τώρα! 

E) Γίνε μικρός εξερευνητής!

Στο ιστολόγιο, μπορείς να προσθέσεις ένα παράδειγμα από κάθε μουσικό είδος που γνωρίσαμε σε αυτή την ενότητα! Στον τίτλο γράψε το είδος στο οποίο ανήκει το παράδειγμά σου. Στο σώμα της ανάρτησής σου βάλε το σύνδεσμο του μουσικού παραδείγματος, γράψε τον τίτλο του και, αν υπάρχουν, τα ονόματα των δημιουργών (στίχοι, μουσική, ερμηνεία).

Στ) Αξιολόγηση ενότητας:

Στο εργαλείο "Εργασίες" θα βρεις την εργασία με τίτλο "Αξιολόγηση τρίτης ενότητας". Μπορείς να βρεις τις απαντήσεις; Όταν το συμπληρώσεις κατέθεσέ το στις εργασίες. Καλή επιτυχία!