Δεύτερη ενότητα- Λαϊκό/Ρεμπέτικο/Παραδοσιακό/Έντεχνο/Λαϊκό-ποπ
από 19/4/21 έως 25/4/21

Σε αυτή την ενότητα θα εξερευνήσουμε τα σημαντικότερα είδη μουσικής της Ελλάδας.

Οι στόχοι της ενότητας είναι:

1) Οι μαθητές να είναι σε θέση να διακρίνουν τα ελληνικά μουσικά είδη.

2) Να γνωρίζουν σημαντικούς εκπροσώπους από κάθε μουσικό είδος.

3) Να αναγνωρίζουν τα βασικά μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται σε κάθε είδος μουσικής.

4) Να αναγνωρίζουν, να σχηματίζουν και να εκτελούν τους πιο βασικούς ρυθμούς της ελληνικής μουσικής.

5) Να είναι σε θέση να συνοδέψουν ρυθμικά χαρακτηριστικά παραδείγματα. 

Δραστηριότητες:

1) Πληροφορίες:

α) Η ελληνική μουσική παραγωγή περιλαμβάνει όλα τα είδη. Όμως, υπάρχουν ορισμένα είδη μουσικής τα οποία συναντάμε κυρίως στην Ελλάδα και χαρακτηρίζουν τη χώρα μας. Ο παρακάτω σύνδεσμος θα σε οδηγήσει σε ένα άρθρο, όπου μπορείς να διαβάσεις βασικές πληροφορίες για αυτά. 

http://anokato.gr/%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%BF/

β) Στην παρακάτω ιστοσελίδα θα βρεις περισσότερες πληροφορίες για την παραδοσιακή μας μουσική, η οποία αποτελεί τη βάση για όλα τα υπόλοιπα μουσικά είδη της Ελλάδας. Για τις ανάγκες του μαθήματος χρειάζεται να διαβάσεις μόνο το εισαγωγικό σημείωμα, αλλά αν θέλεις μπορείς να περιηγηθείς στη σελίδα η οποία περιέχει πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες! 

https://www.musicportal.gr/greek_traditional_music/?lang=el 

2) Παραδείγματα:

Θα κατανοήσεις καλύτερα όσα διάβασες στο άρθρο όταν ακούσεις τα μουσικά παραδείγματα που θα βρεις στους συνδέσμους, στην κατηγορία "Λαϊκό/Ρεμπέτικο/Παραδοσιακό/Έντεχνο/Λαϊκό-ποπ". Ιδιαίτερη σημασία δώσε στο βίντεο με τίτλο " Η εξέλιξη της ελληνικής μουσικής". Μέσα σε μόλις εννέα λεπτά περνά από μπροστά μας η ελληνική μουσική δημιουργία των τελευταίων εκατό και κάτι χρόνων, μέσα από πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα! 

3) Ρυθμοί:

Εκτός από ιδιαίτερα μουσικά είδη, στην Ελλάδα θα συναντήσεις και ιδιαίτερους ρυθμούς που χαρακτηρίζουν τη μουσική μας! Στην παρακάτω διαδραστική παρουσίαση θα γνωρίσεις τους πιο σημαντικούς! 

https://content.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=854067

4) Μουσικά όργανα:

Στην ελληνική μουσική χρησιμοποιείται μεγάλη ποικιλία μουσικών οργάνων. Τα περισσότερα από αυτά τα είχαμε γνωρίσει στη Δ' τάξη! Μπορείς να τα ξαναθυμηθείς και να γνωρίσεις το μπουζούκι και το μπαγλαμά με τη βοήθεια των παρακάτω δραστηριοτήτων! 

α) Στο εργαλείο "σύνδεσμοι", στην κατηγορία "Μουσικά όργανα της Ελλάδας", θα βρεις βίντεο με τα ελληνικά μουσικά όργανα. Μπορείς να τα ακούσεις για να τα θυμηθείς!

β) Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρεις ένα παιχνίδι! Πρέπει να κατατάξεις τα μουσικά όργανα που βλέπεις στις κατηγορίες που ανήκουν!

https://learningapps.org/watch?v=pk76spmwa21

γ) Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρεις ένα παιχνίδι για να συνδέσεις το κάθε μουσικό όργανο με τον ήχο του! Καλή σου επιτυχία! 

https://learningapps.org/watch?v=pjnftag3k21

5) Γίνε μικρός εξερευνητής!

Στο ιστολόγιο του μαθήματός μας μπορείς να μας προτείνεις ένα ελληνικό μουσικό κομμάτι της επιλογής σου από κάθε μουσικό είδος που γνωρίσαμε! Στον τίτλο γράψε το είδος στο οποίο ανήκει το παράδειγμά σου. Στο σώμα της ανάρτησής σου βάλε το σύνδεσμο του μουσικού παραδείγματος, γράψε τον τίτλο του και, αν υπάρχουν, τα ονόματα των δημιουργών (στίχοι, μουσική, ερμηνεία).

6) Αξιολόγηση:

Στο εργαλείο "Εργασίες" θα βρεις την εργασία με τον τίτλο "Αξιολόγηση δεύτερης ενότητας". Ακολούθησε τις οδηγίες, απάντησε στις ερωτήσεις και... καλή επιτυχία!