5η Εβδομάδα

Κανονική κατανομή (Μέρος 3ο)

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της ενότητας οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση:

  • να χρησιμοποιούν εμπειρικές τεχνικές μέσω του SPSS για τον έλεγχο της κανονικότητας των δεδομένων
  • να εφαρμόζουν στατιστικά κριτήρια για τον έλεγχο καλής προσαρμογής των δεδομένων στην κανονική κατανομή
5η Εβδομάδα
Υλικό 5ης εβδομάδας
1η Ομαδική Εργασία 5ης Εβδομάδας

Μεταβείτε στο τμήμα των Συζητήσεων και διατυπώστε τις απόψεις σχετικά με το επόμενο θέμα που θα βρείτε στο συνημμένο pdf.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν για τα δεδομένα του πίνακα που σας δώθηκε, ώστε στη συνέχεια να γίνουν στατιστικοί έλεγχοι (όπως π.χ. να ελέγξετε, με επίπεδο σημαντικότητας 5%, αν ο μέσος μισθός μ του πληθυσμού από τον οποίο προέρχεται το παραπάνω δείγμα είναι ίσος με μo = 817 χρηματικές μονάδες);

 

Παραδοτέο: τα συμπεράσματα σας από την συζήτηση

1η Ατομική Εργασία 5ης Εβδομάδας

Δραστηριότητα

Στην εργασία αυτή θα πρέπει να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικά με τη διατύπωση ερευνητικών υποθέσεων κατά τη διεξαγωγή μίας έρευνας.

Τι εκφράζει η Μηδενική και τι η Εναλλακτική υπόθεση;

2η Ατομική Εργασία 5ης Εβδομάδας

Δραστηριότητα 1

Επιλέξτε ένα από τα δύο άρθρα που θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους και μελετήστε τις ερευνητικές υποθέσεις που εξετάζονται σε κάθε περίπτωση, εντοπίστε τα στατιστικά κριτήρια που εφαρμόστηκαν αναφέρετε τις υποθέσεις σχετικά με το αν τα δεδομένα ακολουθούν την κανονική κατανομή.

Blended learning effectiveness: the relationship between student characteristics, design features and outcomes | International Journal of Educational Technology in Higher Education | Full Text (springeropen.com)

398953371480 (academicjournals.org)

 

Δραστηριότητα 2

Να διατυπώσετε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένας ερευνητής για να πραγματοποιήσει έναν στατιστικό έλεγχο στα δεδομένα που προέρχονται από μία έρευνα.

 

Δραστηριότητα 3

Ένας ψυχολόγος σχεδίασε μια έρευνα προκειμένου να μελετήσει τη σχέση μεταξύ κινήτρων και επίδοσης σε μαθητές σχολικής ηλικίας. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιεί δύο ερωτηματολόγια: το πρώτο μετράει τα κίνητρα των μαθητών με κλίμακα 1 (χαμηλό) έως 4 (υψηλό), και το δεύτερο την επίδοση των μαθητών σε μία γλωσσική δοκιμασία σε μία κλίμακα 1 (χαμηλή) έως 9 (υψηλή). Στην έρευνα πήραν μέρος 165 μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού σχολείου. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν βρίσκονται στο αρχείο 7_1a.sav.

Εξετάστε αν τα δεδομένα σχηματίζουν κανονική κατανομή.

 

 

Παραδοτέο: έγγραφο σε μορφή pdf

2η Ομαδική Εργασία 5ης Εβδομάδας

Μεταβείτε στις Συζητήσεις και σχολιάστε το παρακάτω θέμα: «Πώς θα πρέπει να διαχειριστούμε δεδομένα που δεν ακολουθούν την κανονική κατανομή;»

 

Παραδοτέο: τα συμπεράσματά σας από την συζήτηση