2η Ενότητα: Κίνδυνοι και προστασία στο διαδίκτυο


Στη δεύτερη ενότητα θα εξετάσουμε πιο αναλυτικά τους σημαντικότερους κινδύνους που διατρέχουμε όταν σερφάρουμε αλόγιστα στο διαδίκτυο και πώς μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.

Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μία σειρά απο παρουσιάσεις και βίντεο που θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε ευκολότερα πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε όταν σερφάρουμε στο διαδίκτυο.

Πιο συγκεκριμένα θα ασχοληθούμε με τα κακόβουλα λογισμικά, το phishing,  τον κυβερνοεκφοβισμό , την ανεπιθύμητη αλληλογραφία αλλά και τον εθισμό στο διαδίκτυο και φυσικά τις περιπτώσεις εκφοβισμού μέσω διαδικτύου. Στο τέλος της ενότητας θα βρείτε, όπως και στην πρώτη ενότητα, κουίζ αυτοαξιολόγησης καθώς και μία διαδραστική δραστηριότητα από το φωτόδεντρο.

Οδηγός για την κατανόηση, πρόληψη και αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού
Εθισμός στο διαδίκτυο
Εθισμός στο διαδίκτυο για εφήβους
Εσύ πόσο ενημερωμένος είσαι;
Καλή ψηφιακή ιθαγένεια
Διαδικτυακό grooming

Ενημερωτικό video για τη διαδικτυακή αποπλάνηση (grooming).

Τα μέλη του πάνελ νέων σε συμβουλεύουν #Mila

Τη φωνή τους υψώνουν τα παιδιά του πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ και μέσα από μια καμπάνια επιχειρούν να επηρεάσουν τους συνομηλίκους τους και να τους βοηθήσουν να καταλάβουν ότι το να ζητούν βοήθεια για τον εαυτό τους ή για τους άλλους είναι δύναμη και θάρρος!

Οδηγίες χρήσης του Google Family Link

Βίντεο που καθοδηγεί τους γονείς στην εγκατάσταση του εργαλείου Google Family Link ώστε να προστατεύουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους του διαδικτύου.

Επίδειξη επίθεσης τύπου "Phising" για την υποκλοπή προσωπικών κωδικών

Βίντεο που παρουσιάζει πώς λειτουργεί η απάτη του phising και τι πρέπει να προσέχουμε

Φωτόδεντρο - Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο

Διαδραστική παρουσίαση θεμάτων με στόχο την ενημέρωση για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Δίνεται η δυνατότητα διαδραστικής επιλογής συνοπτικών ενοτήτων με τη μορφή μελέτης περιπτώσεων, που παρουσιάζουν τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι μαθητές και τους δυνατούς τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης τους.

Σταυρόλεξο ασφαλές διαδίκτυο

Ο μαθητής επιλύει το σταυρόλεξο με στόχο να ανακαλέσει βασικούς όρους για τη ασφάλεια στο Διαδίκτυο ενώ, παράλληλα, αυτοαξιολογεί τις γνώσεις του. Η εφαρμογή παρέχει συγκεκριμένο χρόνο για την ολοκλήρωση της δραστηριότητας ενώ ο μαθητής έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις απαντήσεις του ή/και να λάβει βοήθεια, σε κάθε φάση της επίλυσης του σταυρόλεξου.

Διαδραστικές ασκήσεις για εφήβους