επειγοντα πειριστατικα στη παιδιατρικη
Θα δουμε ποιες ασθενειες χρειαζονται την αμεση παρεμβαση του παιδιατρου,και ποια τα συμπτωματα τους ωστε να τις αναγνωριζουμε εγκαιρα.

Πυρετικοί σπασμοί

 


Μεγέθυνση γραμματοσειράς Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

 

Πυρετικοί σπασμοίΠιστεύω ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για ένα γονιό ,από το να δει το παιδί του να κάνει σπασμούς. ΗΡΕΜΗΣΤΕ όμως, γιατί οι πυρετικοί σπασμοί είναι ουσιαστικά μια καλοήθης κατάσταση. Συμβαίνει σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών με πέντε χρονών ,κατά την διάρκεια του πυρετού, γι` αυτό και λέγονται πυρετικοί σπασμοί. Συνήθως παρουσιάζονται την πρώτη μέρα του πυρετού. Οι πυρετικοί σπασμοί είναι μια πολύ συχνή κατάσταση αφού 3 στα εκατό παιδιά θα παρουσιάσουν πυρετικούς σπασμούς. Μεγάλη σημασία έχει αν οι γονείς έκαναν πυρετικούς σπασμούς. Σε τέτοια περίπτωση η πιθανότητα να παρουσιάσει πυρετικούς σπασμούς το παιδί είναι αρκετά πιο μεγάλη.

Τι είναι οι σπασμοί;
Οι σπασμοί είναι το αποτέλεσμα ηλεκτρικών εκφορτίσεων στον εγκέφαλο του παιδιού. Οι εκφορτίσεις αυτές μεταφέρονται δια μέσου των νεύρων στους μύες οι οποίοι στην αρχή σφίγγουν μετά αρχίζουν να συσπώνται και στην συνέχεια ο άρρωστος χάνει τις αισθήσεις του.

Ποια τα συμπτώματα των πυρετικών σπασμών;
Όπως αναφέραμε πιο πάνω, ένα παιδί που παρουσιάζει πυρετό, ξαφνικά αρχίζει να παρουσιάζει συσπάσεις στα χέρια και στα πόδια και ταυτόχρονα χάνει την επαφή του με το περιβάλλον. Υπάρχουν περιπτώσεις που αντί των συσπάσεων το παιδί παρουσιάζεται από την αρχή πολύ χαλαρό, όπως τον "πεθαμένο" ή όπως το "ζυμάρι". Έτσι συνήθως περιγράφουν οι γονείς το παιδί. Σημαντικό επίσης είναι να ξέρετε ότι πολλές φορές οι γονείς αντιλαμβάνονται τον πυρετό αφού το παιδί κάνει τους σπασμούς. Εκτός από τους σπασμούς και την απώλεια των αισθήσεων τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν προσήλωση βλέμματος και περιστοματική κυάνωση. Προσήλωση βλέμματος, σημαίνει ότι το παιδί "καρφώνει" τα μάτια του σε συγκεκριμένο σημείο χωρίς να τα κινεί και βλέπετε ένα μεγάλο μέρος από το "ασπράδι" του ματιού. Περιστοματική κυάνωση είναι μπλε προς μαύρο χρώμα γύρω από το στόμα του παιδιού.

Πόση είναι η διάρκεια των σπασμών;
Συνήθως διαρκούν γύρω στα 5-10 λεπτά, αλλά ο χρόνος αυτός φαίνεται στους γονείς σαν ένας ολόκληρος αιώνας.

Αφήνουν οποιαδήποτε βλάβη οι σπασμοί στο παιδί;
ΟΧΙ. Πολλοί γονείς φοβούνται ότι οι σπασμοί μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον εγκέφαλο, νοητική υστέρηση ή μαθησιακά προβλήματα. Τίποτα από τα πιο πάνω δεν ισχύει.

Μπορούν οι πυρετικοί σπασμοί να εξελιχθούν σε επιληψία;
ΟΧΙ. Οι πυρετικοί σπασμοί μπορεί να υποτροπιάσουν, να επαναλαμβάνονται δηλαδή μέχρι που το παιδί να γίνει 5 χρονών, αλλά δεν αποτελούν προδιαθεσικό παράγοντα για να αναπτύξει το παιδί επιληψία στο μέλλον. Η πιθανότητα να επαναληφθούν οι σπασμοί είναι μεγαλύτερη μέσα στο πρώτο εξάμηνο από το πρώτο επεισόδιο και όσο περνά ο καιρός οι πιθανότητες μειώνονται σταθερά.

Το παιδί με σπασμούς χρειάζεται οπωσδήποτε να εξεταστεί από τον παιδίατρο του.

Το πιο σημαντικό είναι να ανακαλύψει που οφείλεται ο πυρετός. Συνήθως είναι αποτέλεσμα κάποιας ιώσεως αλλά μπορεί να οφείλεται και σε οποιαδήποτε μικροβιακή λοίμωξη, ακόμα και μηνιγγίτιδα. Για αυτό ο γιατρός εξετάζοντας το παιδί θα αποφασίσει τι εξετάσεις χρειάζεται να κάνει το παιδί. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο παιδίατρος μπορεί να ζητήσει να γίνει ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, όταν δηλαδή οι σπασμοί ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα (για παράδειγμα διαρκούν περισσότερο από 15 λεπτά).

Πώς αντιμετωπίζουμε τους σπασμούς;
ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ. Βάλτε το παιδί σας στα πλάγια, έτσι ώστε αν κάνει εμετό να μην πνιγεί. ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ να του κάνετε τεχνική αναπνοή, δεν τη χρειάζεται. Το μόνο που μπορεί να πετύχετε είναι να το τραυματίσετε. Δε χρειάζεται να βάλετε οτιδήποτε στο στόμα. Βάλτε ένα υπόθετο για να ρίξετε τον πυρετό και πηγαίνετε στον παιδίατρο σας. ΔΕ χρειάζεται να τρέχετε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, το παιδί σας δεν κινδυνεύει. Αν δεν είναι το πρώτο επεισόδιο, πιθανό ο γιατρό σας να σας έχει δώσει ειδικό φάρμακο (διαζεπάμη) σε υπόθετο που σταματά τους σπασμούς. Χρησιμοποιείστε το όπως ακριβώς σας έχει εξηγήσει ο γιατρός σας.

Υπάρχει θεραπεία για τους πυρετικούς σπασμούς;
ΟΧΙ. Τα παιδιά που κάνουν πυρετικούς σπασμούς σταματούν από μόνα τους συνήθως πριν από την ηλικία των πέντε χρονών. Υπάρχουν γιατροί που σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χορηγήσουν κάποιο φάρμακο καθημερινά. Η χορήγηση αντισπασμωδικών φαρμάκων κατά την διάρκεια του πυρετού βρέθηκε ότι δεν βοηθά.

Εισρόφηση ξένου σώματος


Μεγέθυνση γραμματοσειράς Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

 

Λέγοντας εισρόφηση ξένου σώματος εννοούμε, την είσοδο ενός μικρού αντικειμένου στην τραχεία ή στους βρόγχους. Η τραχεία και οι βρόγχοι είναι οι κεντρικοί σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες. Καταλαβαίνετε λοιπόν, πόσο επικίνδυνο είναι για τη ζωή του παιδιού η είσοδος ενός ξένου αντικειμένου στην τραχεία ή τους βρόγχους. Αν είναι μεγάλο και δεν μπορεί να περάσει μέσα στους βρόγχους, τότε υπάρχει περίπτωση να κλείσει εντελώς την τραχεία και το παιδί να πεθάνει από ασφυξία. Αν το μέγεθος του είναι τόσο ,που να μπορεί να περάσει σε έναν από τους βρόγχους τότε δεν κινδυνεύει άμεσα η ζωή του παιδιού, αλλά η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών είναι μεγάλη.
Επίσης μεγάλη σημασία έχει το είδος του αντικειμένου που θα μπει στους πνεύμονες. Υπάρχουν αντικείμενα (πχ ξηροί καρποί, όσπρια, ρύζι) που μπαίνοντας στους πνεύμονες απορροφούν υγρά από το περιβάλλον και φουσκώνουν. Οπότε μπορεί στην αρχή να μην κλείνει εντελώς τη δίοδο, αλλά στη συνέχεια με την αύξηση του μεγέθους του να δυσκολεύει ή και να εμποδίζει τελείως την κυκλοφορία του αέρα μέσα στους πνεύμονες.
Η ηλικία κατά την οποία συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα εισρόφησης ξένου σώματος είναι συνήθως μεταξύ 8 μηνών με 3 χρονών. Στην πλειοψηφία τους ατυχήματα συμβαίνουν μεταξύ 12-24 μηνών. Υπάρχουν δυο κυρίως λόγοι:
1. Από την ηλικία των 9 μηνών το παιδί έχει την ικανότητα να συλλαμβάνει μικρά αντικείμενα με το δείκτη και τον αντίχειρα.
2. Τα παιδιά στις πιο πάνω ηλικίες είναι πολύ περίεργα και οτιδήποτε βρουν το βάζουν στο στόμα.

Ποια είναι τα πιο συχνά αντικείμενα;
• Ξηροί καρποί. Φιστίκια, pop-corn, πασατέμπο.
• Μικρά πλαστικά αντικείμενα που συνήθως είναι μέρος κάποιου παιχνιδιού. Για αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στην επιλογή των παιχνιδιών. ΠΟΤΕ δεν αγοράζουμε στο παιδί κάτω των 4 χρόνων παιχνίδια που περιέχουν μικρά αντικείμενα.
• Τσόφλι από αβγό. Για αυτό προσοχή όταν καθαρίζουμε το αβγό του παιδιού μας.
• Υγρά (γάλα, νερό, τσάι) είναι πολύ πιθανόν, στα πολύ μικρά παιδιά, να εισέλθουν στους βρόγχους και να προκαλέσουν έντονη συμπτωματολογία. Για αυτό ποτέ μην αφήνετε το βρέφος σας ανάσκελα γιατί αν κάνει εμετό η πιθανότητα τα εμέσματα να πάνε προς τους πνεύμονες είναι μεγάλη.

Ποια συμπτώματα παρουσιάζουν τα παιδιά με εισρόφηση;
Με το που μπαίνει το ξένο σώμα στο λάρυγγα και στην τραχεία, προκαλείται αμέσως βήχας σε μια προσπάθεια του οργανισμού να το αποβάλει. Αν δεν αποβληθεί τότε υπάρχουν οι εξής πιθανότητες.
1. Αν είναι πολύ μεγάλο και κλείσει την τραχεία το παιδί θα παρουσιάσει έντονο βήχα, δύσπνοια, κυάνωση (θα μελανιάσει) και θα πεθάνει από ασφυξία.
2. Αν κολλήσει στην τραχεία, αλλά αφήνει χώρο στον αέρα να μπαινοβγαίνει, τότε το παιδί θα παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή και έντονο συριγμό.
3. Αν είναι τόσο μικρό που να μπορεί να περάσει στους βρόγχους, τότε πιθανότατα να προωθηθεί σε ένα από τους δυο βρόγχους. Το πιο πιθανόν είναι το παιδί να μην παρουσιάζει κανένα οφθαλμοφανές σύμπτωμα μέχρι τη στιγμή που θα παρουσιάσει κάποια επιπλοκή. Πολλές φορές όμως τα παιδιά δίνουν την εντύπωση ότι έχουν κρίση άσθματος, η οποία όμως δεν υποχωρεί εύκολα με την αντιασθματική θεραπεία.

Η πιο συχνή επιπλοκή είναι η πνευμονία, η οποία όμως συμβαίνει μέρες μετά την εισρόφηση. Έτσι λοιπόν ο άρρωστος θα παρουσιάσει ψηλό πυρετό και βήχα.

Πώς αντιμετωπίζεται η εισρόφηση ξένου σώματος;
Αν το ξένο σώμα είναι μεγάλο και κλείνει την τραχεία τα συμπτώματα θα είναι έντονα και η ζωή του παιδιού κινδυνεύει. Για αυτό πρέπει να γίνει κάτι αμέσως για να βγει το ξένο σώμα και να σωθεί το παιδί. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, μην κάνετε τίποτα αν το παιδί μπορεί να αναπνέει. Είναι καλύτερα να τρέξετε αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή σε κοντινό γιατρό. Αν όμως το παιδί δεν αναπνέει τότε πρέπει να ακολουθήσετε μια από τις πιο κάτω μανούβρες για να βγει το ξένο σώμα και να σωθεί το παιδί.

Α. Το παιδί <1 χρόνου
1. Κρατήστε το βρέφος έτσι ώστε το κεφάλι να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από τον κορμό.
2. Δώστε 4 χτυπήματα στην πλάτη. Στόχος είναι να "χαλαρώσει" το ξένο σώμα που βρίσκεται στους πνεύμονες.
3. Δώστε 4 χτυπήματα-ωθήσεις μπροστά στο θώρακα, όπως ακριβώς κάνουμε τις καρδιακές μαλάξεις. Στόχος είναι να αυξηθεί η πίεση μέσα στο θώρακα και να πεταχτεί το ξένο σώμα έξω.
4. Ανοίξτε το στόμα και ελέγξτε αν βγήκε το ξένο σώμα και πάρτε το. ΜΗΝ βάζετε ποτέ τα χέρια σας στα τυφλά μέσα στο στόμα του παιδιού.
5. Αν ακολουθήσετε την πιο πάνω διαδικασία και το ξένο σώμα δε βγήκε και ο άρρωστος είναι αναίσθητος χωρίς αναπνοή πρέπει να επαναλάβετε από την αρχή την ίδια διαδικασία.

Β. Το παιδί >1 χρόνου
1. Τοποθετήστε το παιδί στο έδαφος.
2. Γονατίστε δίπλα του.
3. Με το εσωτερικό της παλάμης δώστε 6-10 σπρωξίματα-ωθήσεις ακριβώς πάνω από το στομάχι (Μεταξύ του ομφαλού και του θώρακα στη μέση της κοιλιάς).
4. Ανοίξτε το στόμα και ελέγξτε αν βγήκε το ξένο σώμα και πάρτε το. ΜΗΝ βάζετε ποτέ τα χέρια σας στα τυφλά μέσα στο στόμα του παιδιού.

Αν το παιδί αναπνέει τότε θα το μεταφέρετε στο νοσοκομείο ή στο γιατρό του. Ο γιατρός θα εξετάσει το παιδί και το πιο πιθανό είναι να ζητήσει ακτινογραφίες θώρακα. Αν υπάρχει υποψία εισόδου ξένου σώματος στους πνεύμονες τότε θα γίνει βρογχοσκόπηση. Στη βρογχοσκόπηση ο ειδικός γιατρός βάζει το βρογχοσκόπιο (ειδικός σωλήνας μέσα από τον οποίο μπορεί να βλέπει τι υπάρχει στην άλλη άκρη του σωλήνα) από το στόμα, στο λάρυγγα, τραχεία και στη συνέχεια στους βρόγχους. Με τον τρόπο αυτό, βρίσκει το ξένο σώμα και με μια ειδική δαγκάνα που περνά μέσα από το βρογχοσκόπιο αρπάζει το ξένο σώμα και το αφαιρεί.

Πώς να προφυλάξετε το παιδί;
Η εισρόφηση ξένου σώματος όπως καταλαβαίνετε είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για το παιδί. Για αυτό το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προλάβουμε την κατάσταση αυτή. Έχετε λοιπόν στο μυαλό σας τα ακόλουθα για τα παιδιά κάτω των 5 χρόνων:
• Φυλάξτε όλα τα μικρά αντικείμενα μακριά από τα μικρά παιδιά σας(<5 χρονών).
• Μη δίνετε στα μικρά παιδιά ξηρούς καρπούς. Αποτελούν το 50% των ξένων σωμάτων στους πνεύμονες.
• Μην τους δίνετε ποτέ παιχνίδια που περιέχουν μικρά αντικείμενα.
• Μην τους δίνετε ποτέ κουμπιά, μικρά κέρματα. Δεν είναι παιχνίδια.

Εγκαύματα


Μεγέθυνση γραμματοσειράς Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

 

Εγκαύματα

Τα εγκαύματα είναι το δεύτερο σε συχνότητα αίτιο ατυχημάτων στην παιδική ηλικία. Τα εγκαύματα ανάλογα με την αιτία που τα προκάλεσε χωρίζονται σε θερμικά, ηλεκτρικά, χημικά και ακτινικά. Τα θερμικά εγκαύματα είναι τα πιο συχνά. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκαύματος χωρίζονται στις πιο κάτω κατηγορίες.

Πρώτου βαθμού.

Τα πρώτου βαθμού εγκαύματα είναι συνήθως το αποτέλεσμα επαφής με το δέρμα ζεστού νερού, ατμών ή υπερέκθεσης στον ήλιο. Το δέρμα κοκκινίζει, φουσκώνει, πονά και μπορεί να δημιουργηθεί φυσαλίδα. Θεραπεία:
• Ρίξτε μπόλικο δροσερό νερό στην περιοχή του εγκαύματος.
• Καλύψτε ελαφρά την περιοχή με μια αποστειρωμένη γάζα για να αποφύγετε τη μόλυνση.
• Μην τοποθετείτε στην περιοχή βούτυρο ή οποιαδήποτε σκόνη.

Δευτέρου βαθμού (ή μερικού πάχους).
Τα εγκαύματα αυτά προκαλούνται από την επαφή στο δέρμα χημικών ουσιών, ζεστών υγρών ή στερεών ή αν πάρει φωτιά κάποιο ρούχο του παιδιού. Καταστρέφεται μεγαλύτερο πάχος από τις στιβάδες του δέρματος. Το δέρμα κοκκινίζει, φουσκώνει, πονά και αναπτύσσεται φυσαλίδα. Θεραπεία:
• Ρίξτε μπόλικο δροσερό νερό στην περιοχή του εγκαύματος.
• Καλύψτε ελαφρά την περιοχή με μια αποστειρωμένη γάζα για να αποφύγετε τη μόλυνση.
• Μην τοποθετείτε στην περιοχή βούτυρο ή οποιαδήποτε σκόνη.
• Μη σπάζετε τις φυσαλίδες.
• Αν το έγκαυμα αφορά τα πόδια ή τα χέρια προσπαθήστε να τα κρατήσετε ψηλά.
• Τηλεφωνήστε στον γιατρό του παιδιού.

Τρίτου βαθμού (ή ολικού πάχους).
Η παρατεταμένη επαφή με ζεστά υγρά ή στερεά καθώς και η επαφή με τον ηλεκτρισμό μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα τρίτου βαθμού.Καταστρέφονται όλες οι στιβάδες του δέρματος. Στην αρχή μπορεί να μοιάζει με έγκαυμα δευτέρου βαθμού ή να ασπρίσει όλη η περιοχή. Το παιδί μπορεί να μην πονά λόγω καταστροφής των νεύρων της περιοχής.


Θεραπεία
• Ρίξτε μπόλικο δροσερό νερό στην περιοχή του εγκαύματος.
• Καλύψτε ελαφρά την περιοχή με μια αποστειρωμένη γάζα για να αποφύγετε τη μόλυνση.
• Μην τοποθετείτε στην περιοχή βούτυρο ή οποιαδήποτε σκόνη.
• Μη σπάζετε τις φυσαλίδες.
• Αν το έγκαυμα αφορά τα πόδια ή τα χέρια προσπαθήστε να τα κρατήσετε ψηλά.
• Αν το έγκαυμα αφορά το πρόσωπο, τότε να σιγουρευτείτε ότι το παιδί μπορεί να αναπνέει ελεύθερα.
• Τηλεφωνήστε στον γιατρό του παιδιού.


Τι θα κάνετε στα χημικά εγκαύματα;
1. Αφήστε να τρέξει μπόλικο νερό στην περιοχή για τουλάχιστον 5 λεπτά.
2. Μην αφαιρέσετε τα ρούχα του παιδιού προτού πλύνετε καλά την περιοχή με μπόλικο νερό.
3. Μεταφέρτε το παιδί στο κοντινό νοσοκομείο, αν η βλάβη είναι μεγάλη.
4. Εγκαύματα στο στόμα ή τα μάτια χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση από γιατρό.

Τηλεφωνήστε αμέσως στο γιατρό αν…
1. Το έγκαυμα είναι δευτέρου ή τρίτου βαθμού.
2. Το έγκαυμα καλύπτει μεγάλη επιφάνεια του δέρματος.
3. Το έγκαυμα περιλαμβάνει τα μάτια, το στόμα ή τα γεννητικά όργανα ανεξάρτητα με το βαθμό.

Χρήσιμες οδηγίες για τους γονείς.
1. Μην αφήνετε ποτέ το παιδί σας να παίζει με σπίρτα, αναπτήρες ή την φωτιά.
2. Φοράτε στα παιδιά, όσο το δυνατόν, ρούχα μη αναφλέξιμα .
3. Παιδιά μικρότερα των οκτώ χρόνων χρειάζονται συνεχή επιτήρηση.
4. Μην αφήνετε τα παιδιά ποτέ μόνα στο σπίτι.
5. Δοχεία που περιέχουν ζεστό νερό ή οποιοδήποτε άλλο υγρό πρέπει να είναι σε σημεία που τα παιδιά να μην μπορούν να τα πάρουν.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ