Τα πρώτα ίχνη εξΑΕ μπορούν να εντοπιστούν στα μέσα του 18ου αιώνα με τη μορφή τωνσπουδών δια αλληλογραφίας. Το επόμενο βήμα της εξέλιξής της έγινε με την άνθιση τουραδιοφώνου, της τηλεόρασης και των οπτικο-ακουστικών μέσων. Ως παράδειγμα μπορούμε νααναφέρουμε την εκπαιδευτική τηλεόραση η οποία εδώ και πολλά χρόνια παρέχει προγράμματαεξ αποστάσεως εκπαίδευσης και εκπομπές γενικής παιδείας.

Σήμερα τα περιβάλλοντα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης συνεχίζουν να βελτιώνονται και ναεξελίσσονται έχοντας περάσει πλέον στην έννοια της «εικονικής τάξης», όπου η διδασκαλίαγίνεται μέσω απομακρυσμένης επικοινωνίας εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενου χρησιμοποιώνταςτεχνολογίες υπολογιστών και δικτύων και το διαδίκτυο. Η μάθηση και η επικοινωνία γίνεται είτεσε πραγματικό χρόνο, είτε σε χρόνο που θα επιλέξει ο εκπαιδευόμενος. Επίσης, σήμερα ημάθηση δεν επιτυγχάνεται μόνο με τη χρήση εικόνας, ήχου και βίντεο όπως παλαιότερα, αλλάκαι με άλλες τεχνολογίες, όπως οι εφαρμογές και το διαδίκτυο.

Στην εξελικτική πορεία όμως της εξΑΕ δεν περιλαμβάνεται μόνο η ανάπτυξη των μέσων μετα οποία επιτυγχάνεται, αλλά και η μελέτη του αριθμού και των λόγων που ωθούν τουςανθρώπους σε αυτήν. Σίγουρα στις μέρες μας ο αριθμός εκπαιδευομένων με την εξΑΕ είναισυντριπτικά μεγαλύτερος από ότι σε παλαιότερες εποχές.

Ένας από τους κυριότερους λόγους είναι τα πλεονεκτήματα που παρέχει η εξΑΕ στησημερινή εποχή λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας, αλλά και άλλοι λόγοι, οι οποίοιπαρατίθενται παρακάτω.