Πολιτική και Δίκαιο
Περίγραμμα
Ανθρώπινο Δυναμικό
Σταύρος Φούντζουλας
Καθηγητής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΠΕ13)
BSc International and European Studies / MSc Information Management
Περιεχόμενο Μαθήματος
Πολιτική είναι η συντονισμένη δράση ατόμων ή κοινωνικών ομάδων με σκοπό να πετύχουν στόχους που αφορούν το κοινωνικό σύνολο. Με την πολιτική οι άνθρωποι οργανώνουν την κοινωνική τους συμβίωση. Το Δίκαιο είναι ένα σύστημα (οργανωμένο σύνολο) κανόνων που ρυθμίζουν με τρόπο δεσμευτικό την κοινωνική συμπεριφορά. Εξασφαλίζει αρμονία και ευημερία στην κοινωνική συμβίωση. Βασική αρχή της δημοκρατίας είναι η ισότητα. Καθένας είναι ελεύθερος. Πολίτευμα είναι ο τρόπος, με τον οποίο οργανώνεται και ασκείται η πολιτική εξουσία. Η ελευθερία και η ισότητα είναι τα συστατικά στοιχεία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ελευθερία σημαίνει να μην υπόκειται κάποιος στη βούληση ενός άλλου. Ειδικότερα, στη σύγχρονη δημοκρατία, ελευθερία σημαίνει δυνατότητα ανεμπόδιστης από κάθε εξωτερικό εξαναγκασμό ανάπτυξης της προσωπικότητάς μας. Η εξουσία είναι συνυφασμένη με τις ανθρώπινες σχέσεις. Ανάμεσα σε αυτόν που ασκεί την εξουσία και σε αυτόν που επηρεάζεται από την άσκησή της υπάρχει σχέση ανισότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) είναι μια «πολιτεία πολιτειών», μια «συμπολιτεία», που αποσκοπεί στην εμπέδωση της ειρήνης και της ευημερίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Σκοποί Μαθήματος
Στόχοι του μαθήματος είναι, οι μαθητές:
- Να κατανοήσουν βασικές έννοιες της Πολιτικής και του Δικαίου και να αναπτύξουν δημιουργική σκέψη και κριτική ικανότητα στην προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων αυτών των επιστημών.
- Να αντιληφθούν τη δυναμική που χαρακτηρίζει την Πολιτική και το Δίκαιο, τους πολιτικούς θεσμούς και τις πολιτικές πρακτικές και να συνειδητοποιήσουν ότι αυτά εξαρτώνται από την ατομική και τη συλλογική συμμετοχή/δράση.
- Να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν την πορεία της εξέλιξης από την πόλη-κράτος στο ελληνικό κράτος και να εξοικειωθούν με τα βασικά στοιχεία της συνταγματικής μας ιστορίας.
- Να κατανοήσουν την οργάνωση και τη λειτουργία του κράτους, αλλά και να προβληματιστούν για τις δυσλειτουργίες του.
- Να αντιληφθούν το περιεχόμενο και τη σημασία των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και να συνειδητοποιήσουν ότι δικαιώματα και υποχρεώσεις αλληλοσυμπληρώνονται.
- Να κατανοήσουν τις λειτουργίες των Μ.Μ.Ε. και να αξιολογήσουν τις επιδράσεις τους.
- Να κατανοήσουν την πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ανάγκη συμμετοχής του κράτους και των πολιτών στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
- Να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη ύπαρξης διεθνών σχέσεων, διεθνούς δικαίου και διεθνών οργανισμών, καθώς και την αναγκαιότητα της συνεργασίας της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Τρόποι αξιολόγησης / εξέτασης
- Προφορική εξέταση στη τάξη (20%)
- Εκπόνηση εργασιών σε κάθε ενότητα (30%)
- Γραπτή εξέταση στο τέλος κάθε ενότητας (50%)
Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες
Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων σε ημερομηνία που θα συζητηθεί από κοινού με τους μαθητές και το σύλλογο διδασκόντων.