Πληροφορική Α' Γυμνασίου

Αλέξανδρος Μάνος, Χουρμούζης Ζαφειρόπουλος, Μαρίνα Κεχαϊδου, Έλλη Μαργαρίτη, Χρύσα Ζουρνατζίδου

Περιγραφή

Το παρόν μάθημα έχει ως στόχο να βοηθήσει τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου να κατανοήσουν βασικές έννοιες της Πληροφορικής καθώς και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε διαχρονικά θέματα που σχετίζονται με αυτήν.

Επιμέρους Κεφάλαια:

 1. Γνωριμία με τον Υπολογιστή
 2. Το Λογισμικό του Υπολογιστή
 3. Χρήση Εργαλειών Έκφρασης και Δημιουργίας
 4. Γνωριμία με το Διαδίκτυο και τις Υπηρεσίες του
 5. Ο Υπολογιστής στην Καθημερινή μας Ζωή.

Βιβλίο Μαθήματος:

Αράπογλου, Α., Μαβόγλου, Χ., Οικονομάκος, Η. & Φύτρος, Κ. (2006). Πληροφορική Α’, Β’, Γ’ Γυμνασίου. Αθήνα: ΙΤΥΕ “ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ”.

Ύλη Μαθήματος:

 1. Βιβλίο μαθήματος (υπάρχει αναρτημένο και στο eClass στα «Έγγραφα – Βιβλίο Μαθήματος»), σελ. 12-101.

Παράλληλα με τα όσα θα διδάσκονται στην τάξη, θα πρέπει οι μαθητές να εισέρχονται και στην παρούσα «ηλεκτρονική τάξη» του μαθήματος, η οποία παρέχει:

 • Εκπαιδευτικό υλικό και μαθησιακή υποστήριξη.
 • Χρήσιμα ηλεκτρονικά έγγραφα και συνδέσμους που θα παραπέμπουν σε ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες.
 • Ένας χώρος διαλόγου και επικοινωνίας όπου μ
Περισσότερα  
CC - Αναφορά Δημιουργού

Ενότητες

Στις μέρες μας καθημερινά ακούμε να γίνεται λόγος για Νέες Τεχνολογίες, για τη Λεωφόρο των Πληροφοριών και για μια νέα επιστήμη την Πληροφορική. Συχνά η κοινωνία μας χαρακτηρίζεται ως Κοινωνία της Πληροφορίας.

 • Τι είναι οι πληροφορίες στις οποίες βασιζόμαστε, για να παίρνουμε αποφάσεις ή για να οργανώνουμε καλύτερα τις δραστηριότητές μας;

  %CE%95%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%201.JPG

 • Τι μελετά η επιστήμη της Πληροφορικής;
 • Τι σχέση έχει ο υπολογιστής με όλα όσα αναφέραμε;

Στο Κεφάλαιο αυτό, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με έννοιες όπως οι παραπάνω, για να μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τον συναρπαστικό κόσμο της Πληροφορικής.

Λέξεις Κλειδιά: Δεδομένα (Data), Πληροφορία (Information), Επεξεργασία (Processing), Υπολογιστής (Computer), Πληροφορική (Informatics)

 

Όταν ανοίγουμε τον υπολογιστή, ένα σύνολο από διάφορα τμήματα του Υλικού (Hardware) συνεργάζονται μεταξύ τους, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει. Παρατηρούμε τα φωτάκια της Κεντρικής Μονάδας να αναβοσβήνουν, ακούμε το σκληρό δίσκο να κάνει θόρυβο, η οθόνη αρχίζει να ανταποκρίνεται και μας εμφανίζει την επιφάνεια εργασίας, ενώ το ποντίκι και το πληκτρολόγιο μετά από λίγο είναι έτοιμα να λειτουργήσουν.

 • Πώς μπορούν όλα αυτά τα εξαρτήματα να εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες με το πάτημα ενός κουμπιού;

 • Πώς δημιουργείται στην οθόνη του υπολογιστή μας ένα περιβάλλον με εικόνες και χρώματα, που μας επιτρέπει να δουλέψουμε;
 • Πώς συνεργάζονται τα εξαρτήματα του υπολογιστή μεταξύ τους, για να επεξεργαστούν τα δεδομένα που εισάγουμε στον υπολογιστή; 

Στο Κεφάλαιο αυτό οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν περισσότερα για τη λειτουργία του υπολογιστή και να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα.

Λέξεις Κλειδιά: Λογισμικό (Software), Πρόγραμμα (Programme ή Program), Προγραμματιστής (Programmer), Λειτουργικό Σύστημα (Operating System), Λογισμικό Εφαρμογών (Application Software), Λογισμικό Συστήματος (System Software), Υπολογιστικό Σύστημα (Computer System)

Μεταξύ των προγραμμάτων που υπάρχουν στον υπολογιστή μας βρίσκεται συνήθως και κάποιο πρόγραμμα για ζωγραφική και δημιουργία σχεδίων. Το πρόγραμμα αυτό, που ανήκει στην κατηγορία του Λογισμικού Εφαρμογών, μας προσφέρει διάφορα εργαλεία με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας ζωγραφιές και τα δικά μας γραμμικά σχέδια. Στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα ζωγραφικής να διερευνήσουμε:

 • Πόσο εύκολα μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ζωγραφιά με το πρόγραμμα της ζωγραφικής.
 • Πώς μπορούμε να δημιουργούμε πολλά αντίγραφα της ίδιας εικόνας.
 • Πώς αποθηκεύουμε και εκτυπώνουμε τις ζωγραφιές μας.
 • Πόσο εύκολο είναι να εργαστούμε πάλι με μια εικόνα που έχουμε αποθηκεύσει στον υπολογιστή.

Λέξεις Κλειδιά: Ζωγραφική, Εργαλειοθήκη, Αποθήκευση, Ανάκτηση, Αντιγραφή, Επικόλληση, Χρώμα Πρώτου Πλάνου, Χρώμα Φόντου

 

Μέχρι τώρα έχουμε χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο σε διάφορες δραστηριότητες του βιβλίου, για να βρούμε πρόσθετες πληροφορίες.

 • Τι είναι το Διαδίκτυο και από τι αποτελείται;
 • Τι είδους υπηρεσίες μας παρέχει και πώς μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε;
 • Γιατί το Διαδίκτυο παρομοιάζεται με «υπερλεωφόρο» (superhighway) των πληροφοριών;

Στο παρόν Κεφάλαιο θα δοθούν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, εξηγώντας τις βασικές έννοιες του Διαδικτύου.

Λέξεις Κλειδιά: Διαδίκτυο (Internet), Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web), Υπηρεσίες Διαδικτύου, Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (e-mail), Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων (File Transfer Protocol, FTP), Συνομιλία (Chat), Ομάδα Συζήτησεων (newsgroup), Τηλεδιάσκεψη (teleconference)

 

Στις προηγούμενες ενότητες γνωρίσαμε τα βασικά χαρακτηριστικά του υπολογιστή και αρχίσαμε να μαθαίνουμε πώς να τον χειριζόμαστε.

 • Πώς μπορεί όμως ο υπολογιστής να μας διευκολύνει στις καθημερινές μας δραστηριότητες;
 • Πού συναντούμε συνήθως υπολογιστές; Σε ποια επαγγέλματα είναι χρήσιμος ο υπολογιστής;
 • Μπορούν οι υπολογιστές να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή μας;

Σ’ αυτό το Κεφάλαιο οι μαθητές θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από μια σύντομη περιγραφή το ρόλο που έχουν οι υπολογιστές σε διάφορους τομείς της ζωής μας.

Λέξεις Κλειδιά: Κοινωνία της Πληροφορίας, Υποστηρικτικό Εργαλείο, Επικοινωνιακό Μέσο, Άντληση Πληροφοριών, Τηλεργασία, Τηλε-Εκπαίδευση, Τηλε-ιατρική, Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Υπερπληροφόρηση, Ψηφιακό Χάσμα

 

Ημερολόγιο